Номинираният за „Оскар“ актьор Нед Бийти, взел участие във филми като "Избавление" и "Супермен", почина на 83-годишна възраст.

"Нед почина от естествени причини в неделя сутринта, заобиколен от семейството и близките си", заяви мениджърът на талантите в Shelter Entertainment Group Дебора Милър в имейл.

Първата филмова роля на Бийти го привлича трайно във филма от 1972 г. „Избавление“ като един от четиримата мъже в Джорджия, които отиват на мъчително пътуване с кану. Той е номиниран за награда „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля за „Мрежата“ от 1976 г., играе тромавия Отис през 1978 г. „Супермен“ и има безброй други театрални, телевизионни и филмови роли. 

Актьорът беше еднакво убедителен в драмата „Всички президентски мъже“ на Алън Пакула, в която играе репортер, разкриващ конспирация, и като забавния чудак от ролята си в „Супермен“ през 1977 г., където е помощникът на Лекс Лутър Отис .

Веднъж той беше обявен от Variety като "най-заетият актьор в Холивуд", според агенцията му Shelter Entertainment Group.

Други филми включват "Всички президентски мъже", "Голямото лесно" и "Чуй песента ми", а отскоро и "Проходилката", "Войната на Чарли Уилсън" и "Стрелецът“.