Папа Франциск призова днес европейски епископи да се вслушат в хората, преживели сексуални злоупотреби от духовници, и да ги смятат за партньори в извършването на реформа. Той предупреди, че ако те не направят това, има опасност за самото бъдеще на Католическата църква, предаде Асошиейтед прес.

Франциск отправи видеопослание до епископи от Централна и Източна Европа, които се събират в Полша на започваща утре четиридневна конференция за защита на децата. Срещата е организирана от конференцията на епископите и съвещателната комисия на Ватикана за защита на децата, съобщава БТА.

Десетина действащи и пенсионирани полски епископи бяха санкционирани от Ватикана през последните месеци за това, че не са се вслушали в жертвите на посегателствата и не са предприели действия за наказване на свещениците, извършвали злоупотребите.

"Само ако се изправи пред истината на това жестоко поведение и смирено потърси прошка от жертвите и оцелелите, църквата може да намери начин да бъде възприемана отново за благоприятно и сигурно място за тези, които имат нужда", каза папата. Според него епископите трябва да са първите, а не последните, които да се вслушат в жертвите на злоупотребите, и трябва да ги разглеждат "като партньори и застъпници за общо бъдеще".

Хората, преживели сексуални посегателства от свещеници, отдавна заявяват, че са смятани за врагове на църквата, когато съобщават за злоупотребите, на които са били подложени, както и че са обвинявани, че искат да предизвикат скандал или да изнудват църковната йерархия за пари, макар мнозина от тях често да казват, че правят това, за да предотвратят други подобни случаи.

Във видеопосланието Франциск заяви, че изразяването на съжаление трябва да бъде превърнато в конкретни действия за реформа, за да се предотвратят злоупотребите и да бъдат послушани жертвите. По думите му "тези важни обсъждания наистина засягат бъдещето на църквата".