По време на визитата си в Албания папа Франциск предупреди, че религията не може да бъде използвана като оправдание за насилието в очевиден паралел с кръвопролитията в Ирак и Сирия, причинени от екстремистката групировка „Ислямска държава", предаде AFP.
77-годишният папа каза пред стотиците хиляди, стекли се по улиците на столицата Тирана, за да го посрещнат, че населената предимно с мюсюлмани Албания е „вдъхновяващ пример" за хармония между религиите.
В речта си пред лидерите на религиозните общности в Албания, включващи мюсюлманската, православната, еврейската и протестантската, Франциск се прицели в екстремистите, които обвини в изопачаване на религията за собствени цели. „Никой не бива да използва името на Бога, за да извършва насилие", каза духовният водач на 1.2 милиарда католици по света и добави:„Да се убива в името на Бога е престъпно светотатство. Да се дискриминира в името на Бога е нечовешко".
По-рано в речта си пред правителствени чиновници той приветства мирното съжителстване на албанските католици, православни християни и мюсюлмани, като го окачестви като „ценен дар за страната".
Папата посочи, че в тези дни това е особено важно където истинският религиозен дух е преиначен и където религиозните различия са изопачени.
Тези коментари се разглеждат като препратка към нигерийските екстремисти от „Боко Харам", както и от групировката „Ислямска държава", които интерпретират по радикален и жесток начин исляма в следване на мечтата си да съживят халифата в Сирия и Ирак.