За пръв път от ерата на Маргарет Тачър Великобритания ще има жена за премиер, след като две дами останаха да се състезават за лидер на Консервативната партия.

На втория тур от вътрешнопартийното гласуване Тереза Мей получи 199 гласа, а Андреа Ледсъм - 84. Другият основен претендент Майкъл Гоув остана трети с 46 гласа. Мей е вътрешен министър, а Ледсъм - зам.-министър по енергетиката.

"Този вот показва, че Консервативната партия може да се обедини и това ще стане под мое ръководство", коментира Мей, цитирана от Би Би Си. "Имаме нужда от доказали се водачи, които да преговорят най-добрата сделка за напускане на Европейския съюз".

Гласуването на депутатите ще продължи, докато останат двама кандидати, след което изборът ще бъде оставен на цялата членска маса. Името на новия лидер ще бъде обявено на 9 септември.

Торите си избират нов лидер, след като премиерът Дейвид Камерън подаде оставка заради резултата от референдума за членство в ЕС, пише Дневник. Соченият за фаворит бивш кмет Борис Джонсън отказа да участва в надпреварата, след като министърът на правосъдието Майкъл Гоув изненадващо издигна кандидатурата си.

Още новини ТУК