Болничната система в Хонконг може да се окаже в колапс,  тъй като е регистрирано рязко покачване на случаите на коронавирус, предупреди главният администратор на града Кари Лам. Пред BBC тя казва, че градът е "на прага на широкомащабно огнище" и призова хората да останат на закрито. 

Издадени са нови разпоредби, включително отново са задължителни маските за лице, затворени са ресторантите. Хонконг, който в началото на пандемията бележеше успехи,  сега редовно съобщава за над 100 нови ежедневни случая. Преди по-малко от месец средният брой нови ежедневни случаи беше под 10.

Какво каза Кари Лам?

В изявление късно във вторник г-жа Лам предупреди, че градът е на прага на мащабно огнище на общността, което може да доведе до срив на нашата болнична система и да струва живота, особено на възрастните хора “. Тя призова жителите да се придържат „строго към мерките за социално дистанциране и да останат вкъщи, доколкото е възможно“. 

Забележките й идват, след като Хонконг потвърди още 106 случая на коронавирус във вторник и отчете 23-ма починали. Рекордни 145 случая са регистрирани в понеделник.

Какви са новите ограничения?

От сряда вечерята в ресторанти е забранена и могат да се срещнат само двама души от различни домакинства, съгласно най-строгите правила, които Хонконг е приел досега.  

Сега също е задължително маските за лице да се носят на всички обществени места.  

По-рано беше обявено, че пространства като барове, фитнес зали и салони за красота ще бъдат затворени.