Режисьорите Педро Алмодовар и Стенли Кубрик, създателят на музикални реалити предавания Саймън Кауъл, актьорът Джеки Чан и дори световният шампион по шах Боби Фишер - това са само малка част от имената на известните личности, които изплуваха от журналистическото разследване на досиетата от Панама. 

Притежанието на офшорни сметки не означава, че са извършили финансови манипулации. Но в текущия политически климат изникват съвсем резонни въпроси защо са и как те се възползват от тях, отбелязва "Гардиън", цитиран от Дневник. Ето някои знаменитости личности, за които излязоха на светло данни в разгара на скандала с панамските досиета.

Саймън Кауъл

Станалият известен по целия свят с музикалните форматите X Factor и Britain’s Got Talent английски продуцент е едноличен собственик на две компании от Британски Вирджински острови, Southstreet Limited, регистрирана през февруари 2007 г. и Eaststreet Limited, регистрирана през октомври същата година. Компаниите са основани по времето, когато Кауъл е имал намерение да закупи два терена земя в Барбадос, където прекарва повечето си ваканции. Парцелите са част от луксозен строителен проект в близост до известния хотрел Sandy Laneа земи в района са закупили и други известни личности като композиторът Андрю Лойд Уебър и бившият собственик на отбор от Формула 1 Еди Джордан. За последните двама обаче няма данни да са притежавали офшорни компании.

В последствие строителнят проект се забавя поради финансови причини, а офшорните компании на Кауъл така и не отчитат никаква дейност и до ден днешен.

"Компаниите са основани не от моя клиент, а от счетоводители, които са го представлявали, като нужно условие за чуждестранен инвеститор да придобие собственост в Барбадос. Въпреки това клиентът ми е предпочел да ги придобие по прозрачен начин на собственото си име. Компаниите не са използвани никога за нищо. Мога да заявя от името на моя клиент, че той никога не е използвал никакви офшорни компании по каквато и да е причина."

Според законите в Барбадос, компаниите, регистрирани в чужбина, трябва да се регистрират като "чуждестранни компании" преди да закупят каквато и да било собственост в страната. Една от компаниите на Кауъл– Southstreet е регистритана в Барбадос малко след регистрацията й наБритански Вирджински острови.

Използването на офшорна компания за собственик на земя в Барбадос може да спести не малко данъци. Самият Кауъл заявява, че винаги плаща данъците си навсякъде по света.

Стенли Кубрик

Известният американски режисьор прекарва последните десетилетия от живота си в имението си в графствоХартфордшър в Южна Англия. След смъртта му обаче имота е прехвърлен на офшорни компании, контролирани от дъщерите му. Компаниите са три на брой и са регистрирани на британските Вирджински острови. Прехвърлянето може би е спестило на семейството на Кубрик стотици хиляди британски лири, които иначе би трябвало да бъдат платени под формата на данък върху наследството. В документите, изтекли от панамската правна кантора "Мосак Фонсека" няма данни това да е станало.

В момента имението е пртежавано от Anya K Holdings Ltd,Vivian K Holdings Ltd и Katharina K Holdings Ltd. Имената на компаниите съвпадат с имената на дъщерите на американския режисьор – Аня, починала през 2009 г., Вивиан и доведената му дъщеря Катарина.


Джеки Чан

Участвалият в над 150 филма актьор от китайски произход е притежавал поне шест офшорни компании, регистрирани наБританските Вирджински острови. Имената на някои от тях са Jumbo Jaz Investment, Jackie Chan Ltd и Dragon Stream Ltd.Актьорът не е коментирал изнесените данни.

Педро Алмодовар


Известният испански режисьор и носител на "Оскар" Педро Алмодовар също бе замесен в офшорния скандал. Алмодовар е бил пълномощник на компанията Glen Valley Corporation,развивала дейност от 1991 г. до 1994 г. Двама служители на "Мосак Фонсека" са били директори на същата компания.

След изтичането на тези данни Алмодовар отложи в сряда събитие, промотиращо най-новият му филм "Хулиета".

Въпреки че той отказва да даде какъвто и да било коментар, брат му Аугустин, който също е бил пълномощник на компанията се извини за "увредения публичен имидж на брат си" и зави, че това е плод на собствената му "лиса на опит в първите години на семейния бизнес".

Аугустин Алмодовар добави, че той и брат му Педро "са изрядни с всичките си финансови задължения."

Боби Фишер


Американският гросмайстор Боби Фишер е придобил пълномощия над базираната в Панама компания Kettering Consultants Inc през октомври 2007 г. три месеца преди смъртта му през януари 2008 г. Компанията е била управлявана от люксембургския клон на фалиралата в края на 2008 г. исландска банка Landsbanki.

Фишер е смятан за един от най-великите шахматисти в модерната история на играта. През 1972 година печели Световното пъвенство по шахмат срещу представителя на СССР Борис Спаски. През 1992 година двамата изиграват реванш за 5 млн. долара в Белград. Тогава Югославия е обект на санкции от страна на САЩ, а американското правителство заплашва Фишер с глоба от 250 000 долара и 10 години в затвора. В пресконференция преди мача Фишер обявява, че не е плащал данъци от 1976 година. Изявлението му предизвиква огромен скандал, осъден е задочно в САЩ, а той самият никога повече не се завръща в родината си. 

През 2005 година получава исландско гражданство. Умира три месеца след като придобива пълномощята над офшорната компания, управлявана от четирима неизвестни акционери. Kettering Consultants Inc преустановява дейността си през 2012 г.

В статията на "Гардиън" също така фигурират имената на футболиста на "Челси" Уилиян, графинята на Йорк Сара Фъргюсън, състезателят по голф сър Ник Фалдо, синът на Маргарет Тачър Марк, бившият футболист от Манчестър Юнайтед Анди Коул и други известни личности от Острова.

Още новини ТУК

TNS.bg