Расте броят на жертвите на размириците във Венецуела. По последни данни са загинали най-малко четирима души.

Сред жертвите са две момчета на възраст 14 и 16 години. Според опозицията те са издъхнали от раните си, след като са били простреляни от силите на реда.

Президентът Николас Мадуро на свой ред посети военна база в столицата Каракас. Той заяви, че има пълната подкрепа на армията и обеща да накаже хората, опитали се да организират преврат, предаде БТВ.

Ескалирането на ситуацията доведе до размяна на взаимни обвинения за намеса във Венецуела между Вашингтон и Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпео, че е недопустимо САЩ да се намесват във вътрешните работи на южноамериканската държава.

„В центъра на вниманието е ситуацията във Венецуела, където вчера опозицията, с явната подкрепа на САЩ, направи опит да завземе властта”, се посочва в комюнике на руското външно министерство.

Помпео отвърна, че намесата на Русия и Куба във Венецуела има дестабилизиращ ефект и вреди на руско-американските двустранни отношения.

Европейския съюз пък обяви, че е против мерки на САЩ срещу Куба и ще предприеме ответни действия. Комисарят за външната политика Федерика Могерини заяви, че прилагането на закона „Хелмс-Бъртън” което ще отвори пътя за съдебни дела в американските съдилища срещу актовите, национализирани от кубинската държава „противоречи на международното право” и Брюксел „ще използва всички подходящи мерки за справяне с последиците”, включително и сезиране на Световната търговска организация.

"Ще се случат много неща" във Венецуела, но само Тръмп знае каквиАмериканският президент коментира ситуацията в Боливарската република