Тази година Октоберфест се проведе от 20 септември и продължи до 5 октомври. Той е най-масовият народен празник в света, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия от 1810 година. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварници правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и много други забавления.

Тази година е бил посетен от 6.3 милиона души, което е със 100 хиляди по-малко от миналата година. Гостите са изпили общо около 6.5 милиона литра бира, обявиха организаторите, цитирани от ТАСС. По време на тазгодишния фестивал за медицинска помощ към баварския Червен кръст, са се обърнали 7900 души. Около 600 гости на празника са си позволили да прекалят и са получили алкохолно отравяне, като 16 от тях са били непълнолетни. Работа е имала и полицията - служителите на реда са били принудени да задържат 720 души. Не липсвали и кражби на халби от гостите на феста, които си ги прибират за сувенири, тази година броят им надхвърля 112 000, който се е увеличил с 31 000 от миналата година.

Любопитно за феста: за първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 година в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания. През следващата година е взето решение празникът да се повтори. До 1819 година се провежда ежегодно, бивайки финансиран от частни средства. През 1819 година градът решава Октоберфест да се провежда всяка година. Постепенно Октоберфест се превръща в голям селскостопански панаир, като специално внимание бива отделено на животновъдството, а през XIX век забавленията включват катерене по дървета и тичане с краката в чували.

Цветелина Велкова
Фотограф: Евгени Йончев