Хиляди фермери, протестиращи срещу земеделските реформи, са се борили с полицейски барикади и сълзотворен газ за влизане в историческия комплекс на Червената крепост в Делхи. Някои от тях са пеш, други са с трактори.

Масивният им митинг трябвало да съвпадне с Деня на републиката на Индия. Много от протестиращи се отклонили от договорените маршрути и избухнали сблъсъци с полицията. Един от протестиращ е починал.

Правителството обяви, че реформите ще либерализират селскостопанския сектор, но фермерите твърдят, че така ще загубят доходи. Десетки хиляди от тях стачкуват в покрайнините на Делхи от ноември, настоявайки законите да бъдат отменени. Те отхвърлиха правителственото предложение за задържане на законите миналата седмица.

Полицията се съгласила да разреши митинга във вторник след няколко кръга разговори, при условие че това няма да прекъсне годишния парад за Деня на републиката, който се провежда в централната част на Делхи. Те дали на фермерите специфични маршрути за ралито им с трактори, предаде BBC.

Фермерите обаче се събрали на емблематичната крепост от 16-ти век. Те нарушили сигурността и се качили по стените и куполите на крепостта, дори издигнали знамена си до националното знаме.

Тези в Газипур започнаха да маршируват към централния Делхи, където се намира индийският парламент.

Изображения показват полиция, която се сблъсква с протестиращи фермери и използва сълзотворен газ и палки срещу тях. Протестиращите, каращи трактори, изглежда умишлено се опитват да прегази полицейски персонал. Местните медии съобщават за наранявания и от двете страни. 

Поне един протестиращ загива на кръстовището, защото тракторът му се преобърнал, когато полицията изстреляла сълзотворен газ.