Предполагаем метеорит с размерите на футболна топка се разби в кално оризово поле край село в източната част на Индия, съобщава БГНЕС. Скалата, която се приземи в село Махадева в щата Бихар, е с тегло от 13 килограма и има свойствата на магнит, посочва в изявление губернатора на щата.

В момента космическата скала е изложена в музея на Бихар, но ще бъде транспортирана до научния център „Шрикришна“ за анализ, където ще бъде потвърдено със сигурност дали става дума за метеорит, заяви губернатора Нитиш Кумар.

Въпреки че изглеждат като обикновено парче скала, метеоритите често са доста по-тежки и външната им обвивка е обгорена и изглежда „по-блестяща“. Освен това те имат и магнитни свойства.

„Метеоритите са от особен интерес за изследователите, които ги проучват, за да получат информация за сформирането и еволюцията на Слънчевата система“ заяви Стивън Ехлерт от Института за метеорити към НАСА.

По своята същност метеоритите са „космически скали“ – отломки от комети или астероиди, които са в орбита около Слънцето. Те се превръщат в метеори, или падащи звезди, когато навлизат в земната атмосфера и изгарят преди да паднат на повърхността.