Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна обяви извънредно положение, съобщава TeleTrader.

Мярката идва на фона на ескалацията на насилието в региона на Донбас. По данни на Министерството на извънредните ситуации на ДНР над 21 000 души и 50 съоръжения, сред които и болници, са останали без достъп до вода.

В района на летището в Донбас са избухнали взривове и се чува стрелба. Москва твърди, че е имало и нарушение на държавната граница. Започнала е престрелка, а в страната са влезли две бойни машини за евакуация на диверсанти. Убити били петима украински войници, няма пострадали от руска страна.

Междувременно ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че украинските правителствени сили са нанесли над 1700 удара с минохвъргачки и снаряди по жилищни райони. Той призова гражданите от мъжки пол да се явят на служба, след като в събота ДНР обяви всеобща мобилизация, забранявайки мъжете на възраст от 18 до 55 години да напускат територията на самопровъзгласилата се за република.