Силна буря удари източното крайбрежие на Съединените щати, което доведе до затваряне на училища, места за ваксинация и ограничения на движението на гражданите.

Kметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви извънредно положение, като препоръча на жителите да останат вкъщи и ограничи ненужните пътувания до вторник сутринта.

Синоптиците прогнозират, че в Ню Йорк и три други държави височината на снежната покривка ще бъде 45-60 сантиметра, което може да счупи исторически рекорди. "Намираме се в извънредно положение", каза де Блазио на пресконференция. "Страхувам се, че тази трудна ситуация може да се влоши."

Стихията ще се разпространи на огромна територия - от Пенсилвания до Мейн, според Националното обществено радио. Предвижда се и силен вятър, като поривите достигат 22 метра в секунда. Говорейки за интензивността на валежите, синоптиците от Националната метеорологична служба на САЩ заявиха, че само за час височината на снежната покривка се увеличава с пет сантиметра.

Лошото време доведе до прекъсване на електрозахранването в някои щати. Губернаторите на Кънектикът и Ню Джърси също обявиха извънредно положение, както и властите във Филаделфия. Уроците в училищата са отменени. Много държави също спряха тестването и ваксинациите за COVID-19. В Ню Йорк всички места за ваксинация са затворени до сряда.