Кандидатът на Зелената партия за Белия дом Джил Стейн в края на миналата седмица изненадващо поиска ново преброяване на гласовете в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган.Това са ключови щати, даващи общо 46 електорални вота, в които Доналд Тръмп спечели с малка преднина пред Хилари Клинтън, пише vesti.bg.

Новото преброяване на гласовете трябва да приключи до 13 декември. Според обявените резултати от изборите, проведени на 8 ноември, Тръмп побеждава съответно с около 20 хиляди гласа преднина пред Клинтън в Уисконсин, 70 хиляди в Пенсилвания и 10 хиляди в Мичиган.

Шансът новото преброяване да обърне вота е малък. Ако това обаче се случи, Клинтън ще поведе с 278 срещу 254 електорални гласа в избирателната колегия, която определя кой е американският президент.

Искането на Стейн предизвика гнева на милиардера. Но още повече го ядоса решението на екипа на Хилари Клинтън да се присъедини към новото преброяване.

Той заяви в неделя, че е спечелил на 8 ноември не само мнозинството от суперделегатите, но и повече избиратели от съперничката си, издигната от Демократическата партия, за която според него са подадени милиони нелегални гласове.

Според резултатите от изборите, за Клинтън са дали вота си с около милион повече гласоподаватели, отколкото за Тръмп. Той обаче печели 290 делегати в избирателната колегия, срещу 232 за нея.

В Twitter милиардерът напомни, че самата тя го бе предупредила да уважи резултата от изборите.

„Толкова време и пари ще бъдат похарчени – за същия резултат! Тъжно”, написа Тръмп.

TrafficNews.bg