Сателитни снимки показват значителни нови щети по Каховската ВЕЦ в Херсонска област, Южна Украйна, след изтеглянето на руските войски от района, предаде Ройтерс. Те са били заснети от американската компания "Максар" (Maxar) вчера. На снимките се вижда също, че няколко моста над река Днепър са повредени. Вчера украински войници влязоха в Херсон, където бяха посрещнати от ликуващи местни жители, след като Русия обяви в сряда, че ще се изтегли от града - единствения областен център, който бе превзела, откакто нахлу в Украйна на 24 февруари.

"Сателитни снимки тази сутрин... разкриват значителни нови щети по няколко моста и (язовирната стена на Каховската ВЕЦ) след руското изтегляне от Херсон през река Днепър", казаха от "Максар" в изявление. Според американската компания за сателитни снимки са били "умишлено унищожени" участъци от северната част от язовирната стена и шлюзове.

По-рано тази седмица Русия обвини Украйна, че обстрелва тази голяма водноелектрическа централа - твърдение, което не е доказано по независим път.

И двете страни в конфликта многократно си отправиха взаимни обвинения в планове за взривяване на язовирната стена - нещо, което би предизвикало наводнение надолу по Днепър и вероятно би предизвикало сериозни разрушения в района на Херсон, отбелязва Ройтерс.

Междувременно през цялата нощ продължиха празненствата в Херсон, който от вчера отново е под украински контрол. С шампанско хората отпразнуваха освобождаването на града. Украинското знаме вече се вее над административните сгради. 

Украинците достигнаха до Херсон, руснаци взривяват мостове след себе сиРусия напълно изтеглиха за 3 дни 20000 войници и 3500 единици бойна техника, докладва официално Москва

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече момента "исторически" и благодари на жителите на Херсон, че не са загубили надежда и не са предали страната си.

Руската армия потвърди, че над 30 000 руски военни, както и 5 000 единици оръжия и военна техника са изтеглени на източния бряг на река Днепър. При контраофинзивата украинските части са успели да си върнат контрола в 41 селища в Херсонския район.