Въвеждат се нови ограничения в Русия заради увеличение на случаите на коронавирус. От 15 до 19 юни са обявени неработни дни в руската столица Москва, където има над 6700 случая на ден, което не се е случвало от декември месец миналата година, информира Би Би Си. 

Препоръчва се на компаниите да преминат на работа от вкъщи поне за част от служителите.

Предполага се, че заболеваемостта скача заради новите щамове на вируса. Кметът на руската столица Сергей Собянин обясни, че пикът се измества на юни и юли вероятно.

Той добави, че предположението е било, че той ще е през пролетта. Собянин обяви, че половината от населението на Москва има вече имунитет, но се забелязва и по-тежко протичане на заболяването. Много от инфектираните се намират в реанимация на апарати за изкуствено дишане.

От 13 юни се препоръчва поне 30% от служителите да са на работа от дома си, както и тези над 65-годишна възраст и страдащите от хронични заболявания.

На работодателите е дадена и задача – да проведат кампания в полза на ваксинацията.

Въвежда се и вечерен час за заведенията – от 23 до 6 сутринта в тях не може да има клиенти, а обслужването може да е само с доставка.

В големите паркове ще бъдат затворени увеселителните атракциони, детските и спортни площадки, както и няма да е възможно да се наемат колела, ролери и др. В парковете ще е позволена само разходката.