Нови ограничения въвеждат в Португалия. Причината са рекордни данни, които бележи страната по отношение на разпространение на вируса.

"Прекалено много хора са се възползвали от изключенията, предвидени от въведената миналия петък карантината. Движението през уикенда е било 70 процента от нормалното. Преминаваме през най-сериозната фаза на пандемията. Сега не е време да намираме вратички в закона", заяви премиерът на страната Антониу Коща.

Премиерът обяви, че януарските разпродажби в магазините ще бъдат забранени, както и събирания на обществени места, независимо от броя на участниците. Училищата остават отворени, но около тях ще бъдат разположени повече полицаи, за да не позволят на учениците да се събират на групи, предаде Асошиейтед прес.

Пътуванията между окръзите ще бъдат забранени през уикендите, а магазините и супермаркетите ще са с намалено работно време.

Испания отчете нов връх на новите случаи с 84 287 заразени за уикенда, починали са 455 души с КОВИД-19, съобщи снощи здравното министерство,.

Предишния уикенд бяха регистрирани 61 422 нови случая на коронавирус и 401 починали от заразата.

Броят на новозаразените на 100 000 жители за седем дни, така наречения седмичен темп на разпространение, нарасна до малко под 380. В Германия за сравнение този показател вчера беше 134.

Заради нарастващите от седмици показатели, свързани с пандемията, областите на страната затегнаха мерките срещу разпространението на коронавируса.

Нощният полицейски час бе решено да започва в 22.00 ч. в райони, където досега започваше по-късно, и дори се обсъжда вариантът той да започва в 20.00 ч. В различни части на страната се прилагат различни правила, защото всяка област може да въвежда собствени разпоредби,