Пилотът на изчезналия през март малайзийски "Боинг 777" с 239 души на борда е убил пасажерите, като е спрял подаването на кислород в самолета, съобщи "Дайли мирър", позовавайки се на авиационен експерт.

Тези твърдения са подробно изложени в книгата: "Лека нощ, Malaysian 370", която е въз основа на данните от 4-месечно разследване на ръководителя на Kiwi Airlines Еван Уилсън и журналистът Джеф Тейлър. Изводът, който се налага е, че капитанът Захари Ахмад Шах е заключил втория пилот извън кабината, декомпресирал самолета и и изключил всички комуникации, преди да смени курса на полета.

По този начин 53-годишният Шах е пряко отговорен за смъртта на 227 пасажери и 12 членове на екипажа на 8 март на борда на полет МН 370. Уилсън смята, че Ахмад Шах е бил психично болен, когато е поел управлението на самолета. Последните му думи към контролната кула са били: "Лека нощ,

Малайзийска авиолиния 370". Впоследствие е декомпресирал самолета, което е довело до загуба на съзнанието на пътниците след 60 сек. и смъртта им след 6 мин. Според Уилсън той е разполагал с още 3 часа, по време на които е насочил самолета към Южния Индийски океан.

След като горивото е свършило, вероятно го е разбил във водната повърхност. Същевременно началникът на индонезийската полиция ген. Сутарман е казал на среща с представители на авиокомпании и свои колеги, че знае какво се е случило с фаталния полет. Изявлението му засилва подозренията, че властите разполагат с информация за случилото се, но са предпочели да я запазят в тайна.

Междувременно в процеса на издирване са намерени 58 твърди предмета, които не са типични за дъното на южната част на Индийския океан. Това дава надежди за разкриване на мистериозната причина за трагедията. Предметите ще пристигнат за експертиза в град Пърт на 21 септември.

TrafficNews.bg