Мари и Паул са най-често избираните имена за децата в Германия през 2018 година. Следващите места в класацията при момичешките имена заемат Софи и Мария, а при момчешките - Александър и Максимилиан. Данните са на Дружеството за немски език, което е систематизирало информацията от повече от 700 служби по гражданското състояние в страната, пише DW.

Много от родителите продължават да избират традиционни имена, които носят и техните родители или прародители. Особено това важи за източните и северногерманските федерални провинции, където много популярни са имената Матилда, Фрида, Грета, Лени и Лина, а при момчетата – Карл, Оскар, Антон, Якоб и Тео.  

Ето и най-популярните имена през 2018 година общо за Германия:  

Топ 10 при момичетата

1. Мари

2. Софи

3. Мария

4. София

5. Емилия

6. Емма

7. Хана

8. Мия

9. Анна

10. Йохана

 Между ХІІ-ти и ХVII-ти век в съзнанието на християните Ориентът се утвърждава като лоно на мрака и злото. Този изкривен образ се е запазил почти непокътнат и до днес - въпреки че двете култури всъщност имат общи корени. (22.05.2017)
Топ 10 при момчетата 

1. Паул

2. Александър

3. Максимилиан

4. Елиас

5. Бен

6. Луис

7. Леон

8. Ноа

9. Хенри

10. Феликс

Мохамед и Лайла водят при турско-арабските имена

Експертите от Дружеството за немски език анализират и чуждестранните имена, например тези от турско-арабски произход. Работата е в това, че всеки четвърти жител на Германия има миграционни корени. С най-голям дял в тази група - 14 процента - са гражданите от турски произход. При тях водещи са били имената Лайла/Лейла и Мохамед. В Берлин Мохамед дори е оглавил класацията на момчешките имена, изпреварвайки Луис и Емил.

"От 22 177 новородени момчета в Берлин, 280 са били кръстени Мохамед", казва ръководителката на Дружеството за немски език Андреа-Ева Евелс. Това означава 1,26% от всички новородени през 2018 г. момчета в германската столица. Но в общата германска класация Мохамед не влиза в първите 10 най-популярни имена, а фигурира под номер 24.

"Не, ислямът не превзема Европа"

По този повод в социалните мрежи се разгоря остра дискусия, а някои от участниците в нея призоваха да се вниква и правилно да се тълкуват данните. Така напр. във Фейсбук Божидар Божанов пише:

Софи и Максимилиан традиционно са в топ 3 на най-популярните имена в Германия

"Медии като Дейли Мейл и Брайтбарт излизат със заглавие "Мохамед е най-популярното име в Берлин!" Отваряш да видиш реалните данни и... странна работа - най-често използваните в Берлин са Александър, Максимилиан и Паул. После гледаш отстрани "първо име" и там пише Мохамед - хората давали повече от едно първо име на децата си, и Мохамед е на 1-во място само като гледаш първото първо име. Пак ще си кажете, много е. Само че мюсюлманите много често кръщават децата си Мохамед - на места над 50% от момчетата се казват така. Интересно е защо национални медии решават, че има значение как се казват 1,26% от децата в германската столица. В заключение - първо, ислямът не превзема Европа. Макар мюслюлманското население да нараства, то все още е малцинство в едноцифрените проценти. И второ - все по-противно става когато национални медии цитират западни парцали с тенденциозни новини, които имат за цел единствено внушения, но не и предаване на информация." 

И още една важна подробност: независимо от различното изписване на името Мохамед (в Германия то се среща като Mohammed, Mohammad, Muhammed, Mohamed) статистиката го отчита като едно и също име.