Опозиционерът Алексей Навални, който излежава присъдата си в колония във Владимирска област, е преместен в регионалната болница за осъдени, пише FSIN.

По-рано Навални обяви гладна стачка, а преди два дни личният му лекар Анастасия Василиева съобщи за критичното състояние на политика. FSIN в днешния си доклад оцени състоянието му като "задоволително". Лекарите му предписали витаминна терапия, а пациентът се преглежда всеки ден от медицински лица.

Припомняме, че на 2 февруари съдът замени условната присъда на Навални по делото „Ив Рош“ заради нарушение на условията на пробацията. Опозиционерът трябва да прекара две години и осем месеца в затвора. След като политикът обяви гладна стачка, той отслабна от 93 кг до 76 кг при височина 190 см и започна да говори трудно. Диагностициран е и с две хернии. Лекарят му заяви, че политикът има повишен риск от бъбречна недостатъчност и има вероятност от сърдечен удар.

На този фон привържениците на Алексей Навални стартираха кампания за освобождаването му и също така обявиха планове за провеждане на митинг в подкрепа на политика. Екипът на Алексей Навални обеща да обяви митинга, когато броят на желаещите да се присъедини достигне  ​​500 000 души. Предния ден те смениха плановете си и обявиха акцията на 21 април, без да изчакат броят на потенциалните участници да достигне половин милион.

Вашингтон предупреди Русия, че ще плати цена, ако опозиционерът почине в затвора.

Руски медици: Навални може да умре всеки моментЛекарите базират становището си на кръвните изследвания на Алексей

САЩ заплаши Москва с последствия, ако Навални умреВашингтон обсъжда различни евентуални наказателни мерки