На срещата във Варшава е договорено НАТО да създаде нова служба за разузнаване и сигурност, която ще бъде оглавена от помощник генерален секретар по въпросите на разузнаването и сигурността. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха.

Страните от НАТО одобриха участието на пакта в борбата срещу терористите от “Ислямска държава”. Алиансът планира да предостави на международната коалиция, водена от САЩ, разузнавателни самолети, оборудвани със системата АУАКС.

Решението беше взето в рамките на втория ден от срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия пакт. Генералният секретар Йенс Столтенберг поясни, че самолетите ще извършват разузнавателни полети над територията на Турция и Средиземно море с цел събиране на информация за Сирия и Ирак.

На базата на събраните данни ще нанася въздушни удари по позиции на терористите, съобщи Ройтерс, цитирана от 24 часа. Началото на новата мисия се планира за тази есен, се казва в официалното съобщение след края на срещата във Варшава.

Пактът ще се заеме и с обучението на иракски войници на територията на родината им, за да помогне на Багдад по-ефективно да се бори срещу “Ислямска държава”.

НАТО най-вероятно няма да кани повече страни за членки, предполага латвийският външен министър Едуард Ринкевич. “Черна гора е последната държава, за която в НАТО бе постигнато съгласие. Ако говорим реално, в близките години вероятно няма да има нови покани за присъединяване към алианса... няма да бъде поканена нито една страна”, изтъкна Ринкевич.

Междувременно НАТО потвърди поканата си към Македония за членство, след като се намери решение по спора с Гърция за името, но и изразява загриженост от политическата ситуация в страната, която се отклонява от ценностите на НАТО. Македонските политически лидери са призовани да изпълнят своите задължения.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg