Еднодневната среща на върха на НАТО в Брюксел завърши с решение на държавните и правителствени ръководители на 30-те страни членки за укрепване на колективните отбранителни способности срещу "всички заплахи, от всички страни".

Генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че на срещата е договорено увеличаване на бюджета на алианса.

Русия остава най-голяма заплаха за НАТО, става ясно от декларацията от Брюксел.

Съюзниците осъждат хибридната руска агресия, дезинформационните й кампании, зловредните кибератаки и намеса в изборите на страни от НАТО. И заявяват, че не може да има нормализиране на отношенията с Москва преди тя да не започне да спазва международното право.

НАТО декларира, че нe възнамерява да разполага в Европа сухопътни установки за ядрени ракети, но по принцип ще отговори подобаващо на увеличаващия се руски арсенал. Освен това Русия се призовава да отмени наложения на Съединените щати и Чехия статут на неприятелски за нея страни.

В декларацията от срещата в Брюксел се споменава и Китай. Той е определен като държава, която създава "системно предизвикателство" за основания на правила международен ред, на който държи Западният алианс. НАТО не изключва конструктивен диалог с Пекин.