НАТО отказва да подпише двустранно споразумение за сигурност с Русия и да затвори вратата за бъдещо членство на Украйна в Атлантическия алианс. За това разкри испанското издание "Ел Паис" (El Pais), като визира два поверителни документа, изпратени преди седмица от Вашингтон и НАТО до Москва, до които вестникът е имал достъп.

Според единият документ НАТО "ще продължи да подкрепя силно политиката на отворени врати", като не изключва бъдещо присъединяване на Украйна или Грузия към Алианса.

Освен това бъдещи преговори с Москва могат да бъдат постигнати само в контекста на "деескалация на заплашителни действия на Русия спрямо Украйна", посочва още "Ел Паис".

За момента Русия не е отговорила на поверителни документи, изпратени от Вашингтон и НАТО, съобщи във вторник руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. "Не е вярно", каза руският дипломат за РИА Новости, отговаряйки на информация, публикуван по-рано от "Вашингтон пост", в който се предполага, че Москва е реагирала на предложението, предадено от Вашингтон.

Според "Ел Паис", видените от изданието документи до голяма степен отразяват посланията, които западните лидери са отправили публично на Кремъл. Съединените щати и НАТО координираха своите отговори до Москва, които се допълват, но имат някои различия, посочва още испанското издание.