Наш коминочистач се прочу  в Китай след като местната телевизия CGTN излъчи петминутен филм за българина с необичайната професия. Делян Ангелов обясни подробно как се е захванал да чисти комини и какви тънкости и умения са нужни за това.

По-рано филм за него беше излъчен и в Япония. Делян Ангелов е единственият лицензиран коминочистач в България със законна тапия от занаятчийската камара. А в добавка притежава и диплома за юрист. При това съвсем редовна, а не купена от интернет, пише monitor.bg.

Споделя, че с тази работа се занимава още от 18-годишен като започнал доста случайно. Един ден в сайт за обяви прочел, че жена търси човек, който да изчисти комина на къщата й. Без да се замисли, Делян грабнал инструментите на дядо си и свършил работата качествено. Това му харесало и той започнал да се интересува повече за професията, а след това започва и редовно да я практикува.

При това чистенето той извършва не по традиционния и вече остарял метод с четките и топузите от покрива, при който се трошат керемидите, а по съвременен метод – със специална сонда, която отдолу от помещението всмуква саждите и другите отложили се в комина отпадъци.

По време на работата си Делян е откривал какво ли не в хорските комини. Хитът е един истински железен винкел, който извадил от пернишки комин. Дипломираният юрист споделя, че българите се сещат да чистят комините си едва когато те тотално се запушат.

А на всичко отгоре не ползват и правилно отоплителните си уреди. По време на чистенето няколко пъти на Ангелов му се е случвало дори да е свидетел на междусъседски спорове дали нечий комин е запушен нарочно от комшиите или не.

Впрочем освен с чистене на комини, младият мъж се занимава с още цял куп полезни дейности, като косене на трева, отпушване на канали, озеленяване, ел. и ВиК услуги и др. Твърди, че е без значение какво върши, защото когато работи, се чувства щастлив. Може да бъде открит и чрез последната му комуникативна новост сайта kominochistacha.bg.

За разлика от много други млади българи Делян Ангелов изобщо не е помислял да търси препитание в чужбина.

„Много е лесно да отидеш някъде наготово, където всичко е вече подредено. Но важното е да успееш да подредиш и ти така в дома си, в страната си. Смятам, че човек първо трябва да подреди живота си тук, в България, и чак след това, ако още има желание, да отиде навън”, категоричен е Делян.