Арестуваният наркобос Це Чи Лоп и бандата му, наречена "Сам Гор" или Компанията, са продавали метаамфетамин за около 60 милиарда годишно.  

Припомняме, че Це е бил задържан на летището Schipol в Амстердам в петък, според австралийската федерална полиция (AFP), която е поела водеща роля в международно разследване. Преди ареста си Це беше един от най-издирваните бегълци в света.

Властите твърдят, че 57-годишният е лидер на групировката „Сам Гор“, може би най-голямата операция за трафик на наркотици в историята на Азия. Експертите твърдят, че той е в същата лига като известните наркобарони Ел Чапо и Пабло Ескобар.

"Значението на ареста на Це не може да бъде подценявано. То е голямо", каза Джереми Дъглас, регионален представител на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) в Югоизточна Азия и Тихия океан.

Смята се, че търговията с метамфетамин в Азия е на стойност около 61 млрд. долара годишно, а Сам Гор е най-големият играч на пазара.

Организацията е обвинена, че е управлявала империя за производство на синтетични наркотици в големи части от подчинените джунгли на Мианмар, регион, ограден от гражданска война и все още под контрола на различни конкурентни военачалници - условия, които улесняват скриването на промишленост като мащабно производство на наркотици от правоприлагащите органи.

Оттам се твърди, че Сам Гор е могъл да набави големи количества от съставките - химикали-прекурсори, за да направи синтетични наркотици, и след това да ги премести в региона до близките пазари в Банкок, но също така и на по-отдалечените в Австралия и Япония, закон изпълнението каза.

Предполага се, че Сам Гор е имал оперативни служители, работещи по целия свят, с играчи в Южна Корея, Англия, Канада и Съединените щати. 

Съществуването на групата е разкрито през 2016 г., след като тайвански наркотрафикант е арестуван в Янгон, Мианмар. По-нататъшните полицейски разследвания разкриват, че към 2018 г. организацията е печелела от незаконни постъпления на стойност между 8 и 17,7 млрд. Организацията използва лошо регулирани казина в Югоизточна Азия, за да изпира значителна част от тези приходи.

АФП съобщи, че е издадена заповед за ареста на Це през 2019 г. във връзка с операция, насочена към Сам Гор.

Тсе твърди, че е управлявал своята многомилиардна Компания от Хонконг, Макао и Югоизточна Азия. Но името му - или съществуването му - не беше публично известно, докато не беше разкрито от разследване на Ройтерс, публикувано през 2019 г.

Це Чи Лоп е канадски гражданин от китайски произход и е сочен като предполагаемия бос на една от най-големите наркобанди в света. Твърди се, че той контролира азиатския наркопазар. 

Очаква се Це Чи Лоп да бъде екстрадиран след явяване пред съдия. Арестът му от националната полиция е станал без инциденти на летището в Амстердам. Холандската полиция не успя да предостави подробности за съдебното производство и не беше ясно дали Це има адвокат.

Це, който преди това е живял в Торонто, се е местил между Макао, Хонконг и Тайван през последните години, според служители от отдела запротиводействие на наркотъговията.