Българите са най-много сред туристите, които са посетили Турция от началото на годината. Общо 482 712 нашенци са били на екскурзия или почивка при комшиите за първото тримесечие на 2019 г.,  показват данни на турското министерство на културата и туризма, цитирани от агенция „Анадолу“.

Това прави 8.87% от всички 5.44 млн. туристи, които са посетили южната ни съседка. Спрямо миналата година това е ръст от 6.12% като основното обяснение е сривът на лирата, който направи почивките още по-евтини.   

През първите три месеца цените в морските курорти също са доста по-ниски от тези през активния сезон, което осигурява поток и н хотелите там.

На второ място след българите като туристи в Турция са гостите от Иран (447 103), следван от Германия (427 424) и Грузия (371 111). Изненадващо руснаците са едва 318 714, което им отрежда пето място.

Най-търсени дестинации от туристите остават Истанбул, Одрин и Анталия, а най-предпочитаният начин на транспорт е въздушният. 3.8 млн. чужденци пристигат със самолет в Турция. Около 1.5 млн. използват влакове или коли, а близо 100 хил. се движат по морето.

Все по-голяма част от жителите на Острова бягат към Турция в търсене на спокойствие. Това показва проучване на голяма турагенция, цитирана от изданието „Daily Sabah“. Броят на продадените на британци туристически пакети е отчел ръст от 27% в сравнение с 2018 г. Гърция и Испания обаче продължават да са в топ дестинациите за английски летовници.

„Политическите размирици се отразяват по друг начин, а именно в ясна смяна на дестинации от Европейския съюз към такива, които не са в него“, коментира шефът по туроперации в агенцията Уил Уагът. Налице е и ръст от 48% на резервациите за лятото в страни извън Еврозоната. Причина за това е, че страни като Турция и Тунис предлагат добри оферти на изгодни цени, при които човек може да си отдъхне от натовареното ежедневие в 5-звезден хотел.