Руската федерална служба за интелектуална собственост е патентовала редица необичайни изобретения, със списъка на които се е сдобила агенция "Спутник", цитирана от vesti.bg. Ето някои от тях:

Дестилация на Черно море

На юг Русия граничи с Черно море. То е толкова богато на сероводород, че в дълбочини над 150-200 м не виреят организми. В Черно море обаче има места, където дълбочината е до 2000 м. Николай Староверов от Москва предлага блестящата идея как да се намалят високите нива на сероводород и морските животни да си плуват колкото искат.

"Взимаме голяма тръба, поставяме я надълбоко и изпомпваме вода до завод за дестилация. Преди дестилирането, разпръскваме вода на малки струйки и сероводородът се изпарява. Изгаряме газа и получаваме сярна киселина, която е много полезна. Докато изгаряме газа, получаваме и енергия за отопление на жилищни сгради. Както виждате, можем да извлечем големи ползи от това", посочва изобретателят и твърди, че ефективността на дестилацията е над 100%.

Овча акупунктура

Учени от Ставрополския аграрен университет са патентовали иглотерапия за овце. Защо овце? Защото за хората, говедата, свинете и кучетата вече са се погрижили други изобретатели. Оставали само овцете и за тях е одобрен патент № 2570325.

Равен достъп при сервиране на супа

Когато много хора получават едновременно супа от един съд, неизбежно на някои се пада по-гъста, докато другите се задоволяват с повече бульон. Специалисти от Военно-медицинската академия в Санкт Петербург дълго и усилено мислили и стигнали до извода, че тази неравнопоставеност се отразява върху настроението, върху екипните взаимоотношения и намалява производителността на труда. Те предложили спасително решение.

Изобретили специални устройства, които се поставят на дъното на тенджерата със супа. Устройствата имат дупки и когато през тях се пусне въздух, се образуват мехурчета. Мехурчетата разбъркват супата. Настроението се подобрява, взаимоотношенията са възстановени, а производителността се повишава. 

Как да опаковаме терорист 

Виктор Небабин от Одеса получи патент за система за неутрализиране на терористи. Тя работи така: потенциален терорист е идентифициран от специална видео система, която вече съществува и се използва по цял свят. Сега идва ред на нововъведението. Първо, накисват терориста във вода. Според патента това няма да позволи експлозивите да се взривят. После хващат терориста в мрежа, за да бъде обездвижен. И накрая върху терориста се нахлузва нещо като скафандър с отвор на върха, за да излиза енергията при евентуална експлозия. Така терористът е опакован. Само че изобретателят не обяснява как предпазният скафандър ще бъде прехвърлен там, където е терористът. Вероятно трябва да има достатъчно складове с такива скафандри.

Релефни пътища

В някои държави пътните знаци между шосейните платна са изпъкнали. Това кара колата да се разтърсва, когато преминава върху тях, а ако шофьорът е заспал на волана, може да се събуди от тръскането. Александър Зинковски обаче мисли мащабно. Той предлага целият път да стане релефен. Това, на първо място ще засили сцеплението на гумите с настилката. Второ, ще намали спирачния път. Трето, ще кара шофьорите да се по-внимателни. За съжаление, патентът не уточнява как ще реагират шофьорите, докато "внимателно" подскачат с колата си по целия маршрут. Можем да предположим, но няма да напишем подобни възклицания на сайта.

Високотехнологично "криво" огледало

Райлия Баширова от Обнинск в област Калуга патентова чудат начин за подобряване на настроението. Виждали ли сте огледало в увеселителен парк? Същото е, но във високотехнологична версия. Така "пациентът" вижда лицето си, разкривено от компютър, а гласът му е също изопачен. Според патента това прави хората, които се оглеждат, щастливи. Освен това, като видиш изкривения си образ, помагаш за подобряване на проблемите със сърцето, повишаваш имунитета си, лекуваш диабета.

Да освободим Марс от излишъка на кислород

Обикновените хора в Русия се тревожат и за опасностите в космическото пространство. Например Александър Попов от Архангелскх открил как да облекчи планетата Марс от излишъка на кислород. Всъщност, в атмосферата на тази планета почти няма кислород, тъй като той не надвишава 0.13%. Това обаче не обезсърчило изобретателя, който формулирал идеята си така: Когато на Марс пристигнат първите заселници, те ще построят защитен купол и под него ще посадят дървета. Тези дървета ще произвеждат изобилие от кислород и заселниците няма да могат да се справят с него. И как трябва да постъпят, за да се предпазят от отравяне с кислород? Това е патент № 2573699. Той предполага, че заселниците трябва да освобождават излишъка от кислород в атмосферата на Марс. Това е сърцевината на изобретението. Бомбардиран от слънчевата енергия, кислородът ще се превърне в озон и пустинната планета ще се сдобие със свой озонов слой. Точно тогава ще се зароди живот на Марс, защото озоновият слой ще помага в атмосферата да остава повече кислород.

Как да се скрием от дрон

Враговете ни правят всичко възможно да ни шпионират и в днешно време голяма част от тази работа вършат дронове. Те летят навсякъде и картографират наши тайни обекти. Експерти от руската Военна академия в гр. Пенза разбрали как може да се защитим. Достатъчно е да заснемем още празната територия преди идването на танковете и построяването на сгради. Когато компютърът засече приближаването на вражески дрон, той излъчва видеото пряко върху тайния обект, който дронът търси. Така дронът заснема празно място вместо истинския обект. Това е патент № 257 1534.

TrafficNews.bg