Шестима цивилни са загинали, 40 войници са убити, а още 200 са ранени. Това е черната статистика към днешна дата от размирната зона Нагорни Карабах.

Днес се очаква да се проведе специално заседание на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във връзка с конфликта. 

Министърът на обраната на Азербайджан Закир Хасанов е наредил на въоръжените сили на републиката да бъдат готови да нанесат удар по Степанакерт, столицата на непризната Нагорно-Карабахска Република. Според заповедта има готовност да бъдат употребени всички тежки бойни средства, включително ракетно-артилерийската войска.

Целта е да бъде нанесен съкрушителен удар по град Ханкенди (азербайджанското име на Степанакерт) и други населени пунктове, намиращи се на окупираната азербайджанска територия“, се казва в съобщението, цитирано от Агенция „Фокус“.

Боевете в зоната започнаха в петък, като в сраженията се включиха танкове и артилерия, а едни срещу други отново се изправиха арменски и азербайджански сили по фронтовата линия в сепаратисткия анклав Нагорни Карабах в Азербайджан.

Конфликтът между Армения и Азербайджан има многогодишна история. Припомняме, че в четвъртък - ден преди да избухнат боевете, дългогодишният журналист и телевизионен водещ Иван Гарелов прогнозира пред TNS.bg, че там предстоят нови конфликти. Вижте неговата прогноза ТУК.

Според различни източници, хората са в паника и са скрити в убежища, докато конфликта отшуми.

Началото е през 1988 г., когато Нагорни-Карабах, автономен район в състава на Азербайджанската ССР, но населен предимно с арменци, обявява, че излиза от състава на Азербайджан.

Снимка: AP

Още новини четете ТУК

TNS.bg