Над 2700 души са арестувани по време на митингите днес в Москва. Въпреки това, поддръжниците  на критика на Кремъл Алексей Навални се пребориха със силния студ и масовото демонстрация на полицейски сили и поискаха опозиционерът да бъде освободен.

Общонационалните митинги са втори пореден уикенд са част част от опозиционна кампания за опит за натиск върху Кремъл да освободи най-видния опонент на президента Владимир Путин.

Опозиционният политик беше арестуван на 17 януари, след като се завърна в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервно вещество в Русия миналото лято. Той обвинява Путин, че е поръчал убийството му, което Кремъл отрича, пише Reuters.

Драматичното завръщане на Навални в Москва въпреки очевидната заплаха от арест и протестите, предизвикани от затвора му, представляват голямо предизвикателство за Путин, който доминира в руския политически пейзаж повече от две десетилетия.

С изключително необичаен ход полицията наложи блокада на столицата в неделя, затваряйки улици за пешеходци в близост до Кремъл, затваряйки метростанции и разполагайки стотици полиция за борба с безредиците, докато падаше сняг.

Юлия, 40-годишна протестираща в Москва, заяви, че се е присъединила към митингите, въпреки че е получила паническа атака предишната вечер заради притесненията за последиците от участието си.

„Разбирам, че живея в напълно беззаконно състояние. В полицейска държава, без независими съдилища. В държава, управлявана от корупция. Бих искала да живея различно “, каза тя.

По-рано днес бе арестувана и съпругата на Навални.

Задържаха съпругата на НавалниЮлия е задържана за участие в нерегламентирани протести