Трети ден високо напрежение в Близкия изток. Израел нареди пълна блокада на ивицата Газа, премиерът Нетаняху обеща, че ще бъде използвана "унищожителна сила" в отговор на нападенията на Хамас.

Расте броят на жертвите и от двете страни на конфликта. По последни данни над 1300 души са загинали, сред тях и американски, и британски граждани. Хамас потвърди, че е взел поне 100 заложници. Издирването им е в ход на фона на продължаващи атаки и от двете страни.

Атаките и от двете страни продължават. Израел мобилизира 300 000 резервисти, армията е поразила над 1000 цели на Хамас в ивицата Газа досега. Тел Авив призна, че границата все още не е напълно обезопасена, но армията си е върнала контрола над местата, атакувани в събота. Беше наредена пълна блокада на ивицата Газа.

"Налагаме пълна блокада на Газа. Няма да има електричество, храна, вода, гориво, всичко ще бъде затворено. Ние се борим с животни в човешки облик и действаме спрямо тях както заслужават", каза Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, предаде БНТ.

В град Газа по обяд нападенията станаха по-интензивни. Но разчистването на отломки не спира.

"Смърт пред очите ти, военни самолети над главата ти. Чувахме викове за помощ, всичко беше в развалини. Спасихме няколко души, но не успяхме да извадим едно момиче и баща му."

"Седяхме спокойно и изведнъж започнаха да падат отломки върху нас, баща ми и сестра ми загинаха. Ние успяхме да се измъкнем, бяхме 12 души!"

Болничните заведения не успяват да помогнат на всички нуждаещи се. Започнаха и погребенията на жертвите. По данни на ООН, 120 хиляди палестинци са напуснали домовете си в Газа. Мнозина търсят убежище в училищата под закрилата на ООН. Една от тях е 13 годишната Исраа и семейството ѝ.

"Искам да съм нормално дете - да живея без война, без ракети, за да можем да се приберем у дома", казва тя.

В неделя радикалната шиитска групировка Хизбулла изстреля ракети и артилерийски снаряди по Израел от Южен Ливан "в знак на солидарност" с "Хамас". Днес стана ясно, че военна операция от страната на Хизбулла към Израел няма да има.