Москва обяви за персона нон грата дипломати от Германия, Полша и Швеция

Те са участвали в протест в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални

Свят 05.02.2021 19:35 597 0
Москва обяви за персона нон грата дипломати от Германия, Полша и Швеция

Москва обяви за персона нон грата дипломати от Германия, Полша и Швеция, обвинени, че са участвали в протест в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални, предадоха световните агенции.

Съобщението беше направено в деня на посещението в Москва на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Дипломатите са обвинени, че са участвали в "неразрешени събирания на 23 януари" в Санкт Петербург и Москва, уточни руското външно министерство, като добави, че "подобни действия са неприемливи и несъвместими с техния дипломатически статут".

Става дума за един дипломат от всяка от трите страни. Посланиците на Швеция, Полша и Германия са били извикани в руското външно министерство.

"Руската страна очаква, че в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия, както и техния персонал, ще следват строго нормите на международното право", подчертава руското външно министерство.

Eвропа разкритикува експулсирането

Експулсирането на европейски дипломати е неоправдано и е още по-голямо отдалечаване от върховенството на закона в Русия, реагира германският канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон също реагира остро и осъди целият случай Навални - от ареста му, до опита за отравяне до експулсирането на дипломати.

Решението на Русия за експулсиране на шведски дипломат е напълно необоснована, реагира Швеция и опроверга твърдението, че шведския дипломат е участвал в непозволена демонстрация в подкрепа на Навални.

Полското външно министерство привика за обяснения посланикът на Русия във Варшава.

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика остро осъди експулсирането на тримата европейски дипломати от Русия. Той е бил информиран за това по време на срещата с руския външен министър Сергей Лавров.

Отношенията между Русия и Европейския съюз достигнаха най-ниското си ниво след отравянето и вкарването в затвора на руския опозиционер Алексей Навални, заяви по-рано в Москва ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Ясно е, че отношенията ни са сериозно обтегнати и след случая с Навални достигнаха най-ниското си ниво", заяви Борел на среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров, без да споменава името на Навални, заяви, че е готов "да обсъжда всяка тема", като в същото време изтъкна, че Европейският съюз е отговорен за съществуващото напрежение с Москва.

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че Германия е готова да продължи санкциите срещу Русия, включително срещу физически лица, но е "дипломатически дълг" каналите за връзка с огромния източен съсед на Европа да останат отворени, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон Меркел заяви, че "за момента" Германия се придържа към позицията си в интерес на газопровода "Северен поток-2", на който САЩ и голяма част от европейските държави се противопоставят.

"Що се отнася до събитията в Русия, вече сме казали, че си запазваме правото да продължим санкциите, особено срещу физически лица. Становището за "Северен поток-2" не е повлияно от това за момента; знаете каква е позицията на федералното правителство по този проект", каза Меркел.

Френският президент Макрон каза по време на виртуалната пресконференция, че "категорично осъжда" поведението на Москва към критика на Кремъл Алексей Навални - от отравянето му до ареста му и експулсирането на чужди дипломати. "Солидаризирам се с трите държави, чиито дипломати бяха изгонени", каза Макрон след виртуална среща на френско-германския Съвет по отбрана и сигурност.

 

Изпрати новина