Земетресение от 5,1 по Рихтер разтърси централната японска префектура Чиба, източно от Токио. Дълбочината на труса е била 40 километра. Усетени са и още няколко вторични труса. Няма причинени щети, както и опасност от цунами.

 Япония се намира в сеизмично активна зона, известна като Тихоокеански огнен пръстен и редовно се разлюлява от мощни земетресения, съобщава Европа ТВ.

 Най-новият трус обаче идва само часове преди важна визита в Страната на изгряващото слънце. В Токио в събота сутринта кацна самолетът на американския президент Доналд Тръмп, който е придружаван от съпругата си Мелания. Президентът на САЩ е първият държавен глава, поканен да се срещне с император Нарухито, който се възкачи на престола на 1 май след абдикацията на баща си. Срещата между двамата е предвидена за понеделник.

 Междувременно Тръмп ще играе голф в Токио и ще връчи купа, носеща неговото име, на шампионат по сумо. Той ще проведе и неформална среща с японския премиер Шиндзо Абе, с когото официално е предвидено да разговаря след срещата си с императора.

 Белият дом заяви, че визитата на Тръмп става в „исторически момент за Япония“ и показва, че съюзът между двете страни е по-силен отвсякога. Високопоставен представител на американската администрация каза, че в Токио президентът ще направи важно съобщение, но не пожела да уточни какво ще е то.