Йоана Палини доказва, че думата "смелост" в българския език не случайно е в женски род. Тя е жена, която не носи чанта с гримове, не се облича в рокли. Наместо дамските аксесоари, тя гордо държи оръжие и знае как да го използва. Жената не се страхува свободно да разкаже историята си и в детайли да сподели видяното и изпитаното.

Според нея, войниците на Ислямска държава са „лесни за убиване”, за разлика от войниците на Асад. 

Йоана е едва на 22 години, когато решава да загърби комфортния си живот на студент в Дания, за да замине за бойното поле в Сирия и Ирак. Присъединява се към отрядите за народна защита в Сирия (YPG) и става част от известната професионална армия на Иракски Кюрдистан „Пешмерга” (в превод - „тези, които се изправят срещу смъртта”), както и към западно обучената армия към регионалното кюрдско правителство.

Йоана Палани е потомка на Пешмерга бойци, тя е иракски кюрд и е родена в лагер на ООН за бежанци в Рамади, Ирак през 1993 г. През есента на 2014 г., Йоана напуска колежа, за да се отправи към Сирия, където се бори на страната на кюрдите срещу Ислямска държава и режима на сирийския диктатор Асад. Дели престоя си на две половини, първата половина прекарва в Ирак, втората половина в Сирия.

Обяснява, че ИД и войниците на Башар Ал Асад безразборно избиват цивилни. „Асад притежава цяла съкровщница от оръжия и боеприпаси, която включва и химически оръжия, които се използват срещу цивилни хора”, допълва тя.  

Смеейки се, Палани обяснява, че бойците на ИД лесно се убиват, тъй като с лекота жертват собствения си живот, в сравнение с асадските войници, които са добре обучени машини за убиване. Йоана е горда, че обучава кюрдски бойци, повечето от които са млади жени: „Момичетата са невероятни. Те са много смели, по-смели, отколкото аз  бях на тяхната възраст.”. Работата ѝ към отрядите в Сирия включва и помощ за отвлечени и системно изнасилвани от ИД непълнолетни момичета.  Йоана търси начини да организира бягството им или да пледира за освобождаването им.   

Наскоро от Пешмерга ѝ дават 15 дни отпуска, които тя решава да използва, за да посети родителите си в Копенхаген. Само три дни след като пристига в Дания, получава имейл от полицията, в който я уведомяват, че паспортът ѝ не е валиден  и ако се опита да напусне Дания и след това да се върне, я очакват шест години затвор. 

Вижте емоционалното признанието на Йоана Палини: (цитирано от Lentata, позовайки се на vice.com.)

„Аз съм едно европейско кюрдистанско момиче. Повечето от моите разбирания, както и моралът ми, са европейски. Не беше възможно да остана в Кюрдистан за повече от една или две години, като жена, там е трудно за мен. По-скоро, бих избрала обществената справедливост пред личното ми щастие. Бих дала живота си за Европа, за демокрацията, за свободата и за правата на жените. Конфискуването на паспорта ми ме поставя в трудна ситуация, разочаровах много хора. Обучавах момичета как да боравят с оръжие, което означава, че аз ги изоставям, не довърших обучението им. Сега съм изправена пред два избора – или да се откажа от паспорта си и да се върне към батальона в Сирия, или да остана в Копенхаген, надявайки се законът, предзназначен за спиране на потока от поклонници на ИД, да се промени и да ме различат от джихадистите. Не трябва да забравям нещата, които видях на бойното поле и хората, които оставих. Като човешко същество и най-вече, като като кюрдистанка, не мога да игнорирам тези малки момичета, тези секс робини. Чувствам се предадена от хората, за които бях готова да дам живота си.”

Още новини ТУК