Модният дизайнер Александър Уанг е обвинен в наркотици, сексуално насилие и тормоз. Всичко започна в края на миналата година. Профилът в Instagram @ShitModelMgmt, който разкрива тайни от тъмната страна на света на модата, обяви на 28 декември, че Уанг е сексуален хищник.

В профила бяха споделени няколко анонимни съобщения, в които хората пишат, че Уанг ги е дрогирал, малтретирал и изнасилвал против тяхната воля. Седемнадесет дни по-рано моделът и дизайнер Оуен Мууни обвини Уанг, че неприлично го е докоснал в нощен клуб през 2017 година.

Когато Уанг създава своята компания през 2007 г., той почти моментално става известен. Само две години по-късно CFDA му присъжда годишната награда Swarovski за дизайн на дамски дрехи.

Той е назначен за креативен директор на Balenciaga през 2012 г. и по този начин се превръща в един от малкото американци на върха на луксозната модна къща в Париж. Известни дами избраха неговия дизайн за най-известните партита, като Мет Гала, а Уанг се разходи с тях по червения килим и така изгради славата си.

Първите слухове за неправомерно поведение се появиха през 2017 г. По-късно той е обвинен в сексуален тормоз от транссексуали.

Певицата Флорънс Уелч заяви пред Vanity Fair през 2016 г., че Уанг често дава на хората водка, като лъже, че е вода, а след това „постъпва справедливо“, като казва, че е „в духа на забавлението“. През 2019 г. Azealia Banks пусна видео, в което Уанг неподходящо докосва транссексуалните жени. Обвиненията срещу него бяха взети на сериозно едва след като се разпространиха профила в Instagram @DietPrada и медиите The New York Times, The Guardian и Business of Fashion.

След като Vogue се заинтересува от историята, Уанг проговори.

„Първо искам да се обърна към хората, които ми помогнаха да изградя тази марка в това, което е днес, и да кажа нещо за неверните, измислени и най-вече анонимни твърдения срещу мен. Въпреки че винаги съм бил активен в социалния живот и съм ходил на събирания, партита и концерти с алкохол и други, противно на това, в което ме обвиняват, никога не съм използвал други сексуално, нито съм ги принуждавал да правят нещо. Никога не съм използвал статус и слава за това. Тези неоснователни твърдения започнаха в социалните мрежи и отвориха профили, които постоянно игнорират важността на доказателствата и проверката на информацията. Моят приоритет е да докажа, че тези твърдения са неверни и мотивирани от опортюнистични мотиви. Важно е да повишите гласа си, но също така е важно обвиненията да са верни. Екипът ни прави всичко възможно да разследва тези твърдения и ние обещаваме да останем честни и прозрачни през целия процес. Радваме се, че имаме подкрепа от всички страни, искаме да благодарим на нашите служители, клиенти и колеги, които застанаха до нас", каза той.

Според Vogue хората, които обвиняват Уанг, планират да търсят справедливост в съда, а адвокатът, представляващ една от предполагаемите жертви, е Лиза Блум, която се занимава с подобни дела от дълго време.

„Модната индустрия отдавна трябва да се справя с честите и обезпокоителни злоупотреби с модели. През последните години представлявах много, които обвиниха Пол Марсиан, Брус Уебър и други. Моделите не са реквизит, те имат същите права като другите хора“, написа тя в имейла си до Vogue.

„Не съм скрил какво ми се случи през последните години. Винаги съм споделял тези неща със семейството и приятелите си и повечето от близките ми хора знаят какво се е случило. Шокиран съм от факта, че не съм единствената жертва. "Мисля, че е важно да се подкрепяме и публично да го обвиняваме."

Алис Барлоу, директор на PR компанията на Уанг, твърди: „Работих в редица предавания на Александър Уанг и мога само да свидетелствам за неговите похвали и професионализъм“.