Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е хванат отново в нарушение на мерките. Той е заснет по време на празнична закуска в компанията на около 50 души. Видео от тържествения обяд взриви социалните мрежи и донесе много критики на премиера. Събитието е било в чест на Мицотакис и се е състояло на остров Икария в къщата на депутата от "Нова демокрация" Христодулу Стефанадис.

През декември Мицотакис също беше критикуван, че нарушава мерките. Той беше засечен заедно със съпругата си да карат велосипеди в планината Парнита, северно от Атина, въпреки ограничението хората да спортуват само близо до домовете си. Премиерът позира за снимка със случайни минувачи без маска. Носенето на маска на открито е задължително според наложените от самия него мерки.

Мицотакис е на острова, за да проследи процеса на ваксинацията.

Депутатът, който е организирал събитието, заяви, че след финала на визитата на премиера на острова, го е поканил на закуска. На нея е присъствала охраната му и придружаващите го лица. Струпване е станало след пристигане на хора, които искали да видят Мицотакис.

"По време на закуската бяха спазени всички мерки, наложени от протоколите за контрол на пандемията", отбеляза Христодулу Стефанадис.

Официалната позиция:

„Това беше покана на депутата, която бе приета от министър-председателя, който настоя закуската да бъде на открито. Основната опозиционна партия прави неточни описания, като в същото време призовава за шествия и митинги, подкопаващи ефективността на здравните мерки", каза правителствения говорител.