Румънският здравен министър Патричиу Акимаш Кадариу подаде оставка заради смъртта на три бебета от мистериозна инфекция. Възможна причина за трагедиите е използването на нискокачествен дезинфектант в десетки болници в Румъния, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според журналистически разследвания на вестник Gazeta Sporturilor препаратът е бил разреждан 10 пъти над нормата и така превръщан в неефективен, а наред с това цената му е нереалистично висока. 

Инспекция на здравните служби миналата седмица откри, че дезинфектантът се използва в 50 болници, включително 9-те най-големи в столицата Букурещ. В момента се разследва хипотезата, че некачественият препарат е довел до голям брой инфекции, често фатални, сред пациентите в болницата. Това предположение не се потвърждава от официалните статистики.

Само преди 3 месеца десетки бебета бяха хоспитализирани и три от тях починаха заради инфекция, причината за която не беше установена.

В края на миналата седмица президентът Клаус Йоханис призова за „незабавен план за действие” за справяне с възникналата криза в здравния сектор. По въпроса тече прокурорско разследване, а в събота бяха претърсени офисите и домовете на ръководителите на свързаната със скандала фармацевтична компания "Хекси Фарма".

Според местни медии най-скандалното в измамата е, че “Хекси фарма” е доставяла от тези продукти на болници, които са се грижили за жертвите с изгаряния от пожара в дискотеката в Букурещ миналата година. Този инцидент доведе до огромни протести в Румъния, които свалиха премиера Виктор Понта. 

Само между 2012 и 2015 г. “Хекси фарма” е спечелила 26 млн. евро от доставките на въпросните дезинфектантни. 

Фирмата е изнасяла своята продукция и в България, сочи още журналистическото разследване.

Румънският премиер  Дачиан Чолош обяви днес, че става и министър на здравеопазването след оставката на ресорния министър. Това е четвъртият чиновник от такъв ранг, напуснал кабинета на Дачиан Чолош през последния месец.