Мистерията за местонахождението на Джак Ма продължи да бъде актуална тема. Във вторник излезе новина, в която се твърди, че технологичният милиардер е избирал да остане далеч от светлините на прожекторите.

"Той не се появява, но не е изчезнал безследно. Той не е похитен", съобщи Дейвид Фабер по CNBC, позовавайки се на източник със вътрешна информация.

Докладът не съдържа много подробности за местонахождението на Ма  и , изглежда, не е потиснал спекулациите, че 56-годишният основател на Alibaba- един от най-богатите хора в Китай, е наказан за речта, която изнесе през октомври. В нея той отправя силна критика към китайските финансови регулатори.

Джак Ма, с капитал на стойност около 59 милиарда долара, не е бил виждан, откакто  изнесе речта си в Шанхай срещу финансови служители в Пекин.

„Днешната финансова система е наследството на индустриалната епоха. Трябва да създадем нов за следващото поколение и младите хора. Трябва да реформираме сегашната система “, заяви Ма в скандалната си реч.

Той дори не присъства на последния епизод на създадено от него телевизионно предаване в стил „Чирак“, наречено „Африканските бизнес герои“, където е жури. Това определено нажежи обстановката и развърза езиците на много хора.

В рамките на няколко дни след отправянето на забележките, китайските регулатори премахнали планираното IPO на компанията Ant Group, където Ma е акционер. Неговата фирма за електронна търговия Alibaba също е засегната от разследване.

Във вторник Wall Street Journal съобщи, че регулаторните органи в Китай сега се опитват да принудят Ant Group да споделя множество данни от потребителски кредити, които е събрала. Съобщава се също, че служителите се опитват да свият империята на Ма и потенциално да вземат по-голям дял в неговия бизнес.

Не е ясно кога Ма може да се върне обратно в публичното пространство. CNBC във вторник съобщи, че може да мине известно време.

"Той се е покрил целенасочено и можете да очаквате, че това ще продължи да бъде така за известно време", каза Фабер.