Премиерът на Румъния уволни министъра на образованието за "дълбоко погрешни" коментири по повод отвличането и убийството миналата седмица на 15-годишно момиче, скандализирало страната. Постовете си заради случая изгубиха началникът на полицията Йоан Буда и вътрешният министър Николае Мога, назначен броени дни преди това.

Александра Мачесану беше отвлечена миналата сряда край южния град Каракал, докато чакала на стоп. Тя успя да се обади от телефона на похитителя си и да съобщи на аварийния телефон 112, че е похитена, пребита и изнасилена. Но на полицията отне 19 часа, докато установи къде се намира и да влезе в къщата, където откри във варел обгорелите останки на момичето, както и вероятно на 18-годишната Луиза Меленчу от района, изчезнала през април.

Министър Екатерина Андронеску каза по време на телевизионно участиe, че лично тя е била учена "да не се качва в кола с непознати".

Според премиера Виорика Дънчила думите на министъра показвали "липса на разбиране" и са проява на безотговорност, предава "Дневник". Андронеску отвърна, че не е искала по никакъв начин да обвинява жертвата или нейните родители.

Много румънци са шокирани от действията на редица институции в случая и настояват за още оставки и отговорност. Прокуратурата разследва кой е виновен за бавната реакция. Президентът Клаус Йоханис каза през седмицата, че предварителната проверка е установила, че политизирани от властите органи на реда са оставени без достатъчно средства, с малко песнонал и слабо обучение.

Във вторник чичото на момичето разпространи запис, за който твърди, че е от трите ѝ позвънявания за помощ, които продължават общо 20-ина минути. В един от разговорите се чува как момиче умолява дежурния служител да остане с нея на телефона, защото наистина е уплашена, на което ѝ отговарят, че имат други случаи, които чакат.

Резултатите от ДНК тестовете на тленните останки трябва да бъдат огласени следващата седмица. Чичото, който е говорител на семейството, каза в петък, че правосъдният министър ги е уведомил, че първите тестове са положителни.