Президентът на Индонезия Джоко Видодо реши да премести столицата на най-голямата икономика на Югоизточна Азия извън пренаселения главен остров Ява, съобщи министърът по планирането на националното развитие Бамбанг Броджонегоро, цитиран от „Ройтерс”.

Той уточни, че ново място още не е избрано. По думите му преместването на столицата от Джакарта в друг град може да отнеме до 10 години. Той даде за примери Бразилия, Малайзия и Казахстан. Основните причини за това решение са претовареният пътен трафик, честите наводнения и бързата загуба на суша.

Около 40 процента от Джакарта сега е под морското равнище. В града живеят над 10 милиона души, но около тройно повече живеят в околните гладове, което допринася за тежкото пренаселване на района. Според Броджонегро предизвиканите от пътните задръствания в Джакарта загуби са за около 7 милиарда долара годишно. Под внимание е взет и фактът, че около 60 процента от 260-милионното население на Индонезия живее на остров Ява и икономическите дейности са съсредоточени там, вместо да са по-равномерно разпределени из цялата страна. По-рано тази година държавната агенция Антара съобщи, че един от кандидатите за нова столица на Индонезия е град Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео. Властите там са подготвили 300 000 хектара площи, ако градът бъде избран за нова столица.