Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор призова САЩ да направи големи реформи в имиграционната си политика, тъй като хиляди мигранти бяха блокирани от полицията в Гватемала.

Около 7000 мигранти, предимно от Хондурас, са влезли в Гватемала. Те се надяват да пътуват до Мексико и в крайна сметка да достигнат границата на САЩ.

Лопес Обрадор заяви, че се надява новоизбраният президент Джо Байдън да се съгласи да работи с Мексико и други страни по въпроса.

"Мисля, че е дошъл моментът, ангажиментът за имиграционната реформа да бъде изпълнен и това е, което се надяваме. В кампанията на Джо Байдън той предложи да финализира имиграционната реформа и се надявам, че е в състояние да постигне това“,  обяви той.

Всяка година десетки хиляди мигранти от Централна Америка се опитват да стигнат до САЩ, често пеша, на групи.

Те споделят, че бягат от преследване, насилие и бедност в родните си страни. Условията се влошили от разрухата, причинена от два огромни урагана, които разбиха Централна Америка миналия ноември.

Лопес Обрадор коментира, че неговото правителство ще се опита да разубеди мигрантите да преминат в Мексико, но добави, че правата на всички мигранти трябва да бъдат зачитани.

В Гватемала в понеделник силите за сигурност разбиха керван от около 4000 предимно мигранти от Хондурас, които бяха разположени на лагер близо до село Вадо Хондо, предаде BBC.