Навярно всеки от нас поне веднъж си е измислял оправдание, за да не ходи на училище или да не се яви на тест. Учениците в Индонезия обаче нямат този проблем, тъй като често им се случва да бъдат... обладани от демони по време на изпитната сесия.

Най-яркият спомен на Фрачузио Алфариси от гимназията е как шест от неговите съученици получават гърч, падат на земята и започват да крещят. Той веднага разбира – те са обладани от зъл дух.

В цяла Индонеция демоните не спят. Подобни фрапиращи случаи се случват както в големите градове, като Джакарта, така и в по-малките, като Малили. Тези инциденти повлияват сериозно на учебната дейност. Понякога са толкова тежки, че учениците са съветвани да си останат у дома.

Най-често за един ден обладаните от демони са едва шепа деца, но се е случвало хиляди да бъдат поразени от злите сили по едно и също време. А училищата, разбира се, се борят срещу това – като провеждат масови екзорсизми.

Фрачузио си спомня как помага съучениците му да бъдат закарани в джамията. Когато се свестяват, той се връща обратно в час, но започва да се чувства зле. Макар да изпитва само болка в стомаха, без да получава гърчове, момчето е убедено, че също е обладано от демон. За това се прибира при майка си, която му чете пасажи от Корана.

Според Фрачузио и неговите приятели, злият дух, който ги обладал, бил добре познат пакостник от друга гимназия, който обладал цял отбор по гимнастика точно преди състезанието им преди дни.

Ала според психолозите, проблемът далеч не са свръхестествени сили, а обикновен стрес. През 2007 година учените от университета в Индонезия откриват, че по-голямата част от обладаните деца е страдало от силни нива на тревожност и стрес. А това обяснява защо всички те изпадат в пълна истерия.

Най-често "злите духове“ нападат ученици, които са последна година и в периода между септември и февруари.

Точно през тези 6 месеца е най-сериозната подготовка за изпитите, които се състоят през март.

Тези тестове са толкова стресиращи, защото ако гимназистите се провалят, трябва да останат още една година в училище и да се явят отново на следващата. А стресът, който им докарват е немислим – стотици ученици всяка година пишат до Министерството на образованието, за да се оплачат, че подготовката за тях ги кара да "искат да умрат“.

Разбира се, на никой не му е хрумвало, че учениците просто си търсят причина да си вземат един почивен ден далеч от досадните учители.

Източник: Dnes.bg