За някои Еверест е блян, за други – химера, а за трети, просто географско название на най-високия връх на планетата. Това го прави притегателна сила за любителите на планините – от най-опитните до хора, които просто търсят предизвикателство.

Еверест отдавна се е превърнал в място за солиден бизнес, където се изсипват сериозни суми за професионални шерпи , които да отведат всеки желаещ до заветния връх. Предизвикателността му не е в трудността, а в атмосферните условия, които се менят твърде бързо. Лошото време, силните ветрове и, разбира се, разреденият въздух са най-големите проблеми, които среща всеки дръзнал да поеме нагоре. Черната статистика включва десетки имена на хора останали завинаги под върха, някои от тях покорили го, а други - не. България е една от многото държави, които фигурира и в двете статистики. Сигурна съм, че много от вас помнят Христо Проданов като първият българин изкачил Еверест без кислород, но изпълнил мечтата си… остава завинаги там, където, като човек влюбен в планината, би искал да остане. За постиженията на българските експедиции ще напишем обстоен материал.

Обобщено статистиката свързана с най-високия връх на планетата е следната: над 8 000 изкачвания дело на почти 5 000 човека, а загиналите са около 300. Желаещите да изпробват силите и възможностите си всяка година се увеличава. Експедициите са изключителен източник на приходи за Непал, но тази година китайските власти взеха решение да ограничат броя на издаваните разрешителни за изкачване на Еверест като целта е да се положат усилия за почистване на отпадъците останали от лагерите, а също и да се свалят телата на загиналите алпинисти.  

През последните десетилетия Еверест се е превърнал в най-високото сметище на Земята. Множеството експедиции, които атакуват върха, оставят след себе си палатки, развалено оборудване, бутилки с газ и кислород и др. Резултатите са тонове отпадъци, които покриват планинските склонове. Въведената преди време такса от 4000 долара като депозит, който е възстановяван при сваляне на боклука, е спомогнала за връщането на 25 тона смет.

Тази година ще се издадат не повече от 300 пермита и изкачванията ще се осъществят само през пролетта. Тези мерки се правят с цел мащабно почистване на „покрива на света“ Еверест. По данни на китайските медии само през 2018 г. от там са свалени над 8.5 това боклук.

Вероятно това ще е първата от поредица мерки, които ще се предприемат, за да се почисти върхът сред върховете, но все пак трябва да знаем, че хората, които искат този „трофей“, трябва да положат усилия за опазването му.