Всички медии в русия са под контрола на Кремъл. Или чрез близки до Путин, или чрез определени структури. И ако си журналист в Русия, нямаш друг избор освен да работиш в тази система. 

Това заяви в интервю за NOVA TV Марина Овсянникова, която преди година в националния ефир на руската телевизия прекъсна новинарската програма с плакат „Не на войната срещу Украйна”.

Тогава Овсянникова беше редактор в Первый канал със стаж от 20 години.

Тя разказа, че когато се появила в ефир, била "безразсъдно смела".

"В този момент за мен нямаше значение какво ще се случи с мен. Пред очите на всички нас започна да се извършва най-ужасното и чудовищно престъпление - военната агресия над независима Украйна. И тази война лежи на съвестта на един човек - Владимир Путин и неговото обкръжение. И в този момент – беше невъзможно да замълча.", разказа тя. 

Журналистката Марина Овсянникова е избягала от домашен арест, издирват яОвсянникова бе арестувана защото се появи в ефир с плакат, който осъжда инвазията в Украйна

По думите ѝ Русия се е превърнала в тоталитарна държава, начело на която стоял диктатор, а хората били изплашени да протестират.

" Никой не искаше да бъде жертва на политически репресии. И стигнахме до момента, в който сега е опасно дори с роднините си да говориш на тази тема. Сега процъфтява доносничеството и дори те могат да направят донос срещу теб.", каза Овсянникова. 

За появата си в ефир с плаката тя решила внезапно. Първо смятала да протестира на улицата, но сметнала, че протестът няма да е ефективен. 

"Така реших да се възползвам от служебното си положение – и да подготвят протеста си в живия, национален ефир. Буквално ми трябваха няколко дни. В неделя нарисувах плаката, записах видеообращение и в понеделник отидох на работа. Това беше първият работен ден и бях наясно, че ако не го направя тогава, след това няма да имам тази възможност.", разказа журналистката. 

Когато излезнала от студиото, я очаквало цялото ръководство на телевизията. Накарали я да напише обяснение за постъпката си и че го е направила  по собствено желание.

Наложиха глоба от 30 000 рубли на журналиста Овсянникова, показала антивоенен плакат в ефирНе вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат, показа тя по време на централна новинарска емисия