Президентът на Македония Георге Иванов отмени амнистията на всички 56 политици, помилвани през април. Помилването на политици от опозицията и от управляващата партия предизвика вълна от протести в страната. Стигна се до всекидневни акции с чести сблъсъци между демонстрантите и полицията.

На 26 май в парламента започна разглеждането на искането на опозиционни депутати за импийчмънт на държавния глава заради обявената амнистия, пише БТВ.

По думите му основната задача на Скопие в момента е произвеждането на избори и извършването на реформи, за да може държавата да напредне по пътя си към установяването на върховенство на закона и присъединяването към евро-атлантическите структури.

ЕС е в готовност допълнително да подкрепи необходимите усилия, но първо са на ход политическите лидери в страната, посочи говорителят в отговор на въпрос дали ЕК ще посредничи в преговорите..В същото време Европейската комисия приветства решението на Иванов да отмени помилването. Решително подкрепяме този ход, с който се дава възможност правосъдието да се произнесе, заяви говорител на комисията.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg