Майката на убития през 1993 година Джеймс Бългър заяви, че е отвратена от номинациите за "Оскар", в които е включен филм за убийците на детето й. "Задържането", номиниран тази година за "Оскар" за "Късометражен филм", пресъздава полицейските разпити на невръстните убийци, използвайки оригиналните показания.

През 1993 г. в Англия Джеймс, който след месец трябва да навърши три годинки, е отвлечен, изтезаван и убит от тогава 10-годишните Робърт Томпсън и Джон Венабъл. Майката на Бългър го губи от поглед за секунди в местен мол и в този момент той е отвлечен от двете момчета. Обезобразеното му тяло е намерено два дена след убийството му на железопътна линия.

"Не мога да опиша колко съм отвратена и разстроена, че този така наречен филм е създаден, а след това и номиниран за Оскар", написа майката на жертвата Денис Фъргюс, в Туитър.

Режисьор на филма е Винсънт Ламби. По-рано той се извини, че не е предупредил г-жа Фъргюс за подготвянето на подобна лента. Филмът показва също какво са правили убийците преди и след отвличането на 3-годишното момче. Преди номинациите за "Оскар" във вторник 90 000 души се включиха в подписка за дисквалифициране на 30-минутния филм.