Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че страната ще има нова конституция до края на 2022 година, съобщава ДПА. 

След това народът ще може да гласува на референдум по проекта за нова конституция, поясни той, без да навлиза в повече подробности. Лукашенко само уточни, че най-важните конституционни изменения все още не са напълно формулирани.

Междувременно беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска обяви в платформата Телеграм, че демократичното движение в Беларус може да отправи свои собствени предложения за реформа. Според нея Лукашенко иска да печели време и отново да разочарова народа. "Ние не вярваме на хора, които измъчват и убиват, за да се задържат на власт", каза Тихановска.

Базираният в Минск политически анализатор Александър Класковски също смята, че Лукашенко се опитва да печели време и че все още не е реагирал на натиска на Москва да извърши реформи.

Днес в Беларус имаше отново антиправителствени протести. Стотици бяха убити и изчезнаха след репресиите заради протестите срещу Лукашенко.