Адаптират едноетажни автобуси със свалени седалки и кислород на борда. Персоналът на Лондонския стратегически здравен орган (NHS) се подготвя да транспортира пациенти с два лондонски автобуса, предадоха местни медии.

Персоналът на NHS в автобусите ще бъде съставен от лекари и медицински сестри, които работят за службата за специализирани интензивни грижи (Sprint), служба на NHS, формирана през март заради Covid-19.

Повечето седалки в едноетажните автобуси са премахнати, така че всеки от тях да може да превозва по четирима пациенти. Адаптирането е с цел облекчаване силния натиск върху болниците и лондонските линейки, чийто брой с оказва недостатъчен за тежкоболните. Те ще помогнат на лондонската служба, която е се бори да отговори на огромния брой от обаждания, които получава, откакто столицата отново стана център на смъртоносна втора вълна на вируса.

Go-Ahead, автобусната компания, която е собственик на превозните средства, ги е дала на заем на Здравния орган в столицата, за да помогне за транспортиране на пациенти, включително в отворената в Лондон полева болница Nightingale.

В тях ще работят и доброволци от благотворителната организация за първа доболнична помощ.

Автобусната компания  предоставя и четирима водачи на превозните средства. Автобусите са адаптирани така, че жизненоважното медицинско оборудване - инфузионни помпи и монитори – да може да се използва, за да поддържа пациентите стабилни и да наблюдава състоянието им. Пациентите могат да получат интравенозно лечение и по време на пътуването. Автобусите също ще имат кислород на борда.

Всички, които ще служат, са ваксинирани срещу коронавирус и ще използват специални предпазни средства. 

Смята се, че за първи път някоя част от NHS трябва да използва специално пригодени автобуси като този, за да придвижва пациентите.

Специални спирки са създадени пред болници в южния Лондон, за да гарантират, че автобусите могат да превозват пациенти и да имат приоритет. Специални стикери обозначават , че те работят за здравната служба.