Лондон е регистрирал най-лошия си черен рекорд смъртни случаи от убийства на тийнейджъри, като общо 30 момчета и младежи са убити през 2021 г.

На 30 декември 15-годишен беше намушкан до смърт в парк в Кройдън, докато 16-годишен почина, след като беше намушкан в Хилингдън. Това бяха 29-ото и 30-то убийство на тийнейджъри в британската столица през 2021 г., надминавайки предишния пик от 29 през 2008 г.

Повечето от загиналите са били жертви на престъпления с нож и много от тях са били убити от други тийнейджъри или от млади възрастни в началото на 20-те. Най-младата жертва е на 14 години.

Последните наръгани с нож предизвикаха подновена дискусия за възможните причини за насилието при младежите, като експертите предполагат, че те включват нарастване на броя на децата, които са уязвими, играят видео игри с включено насилие или се влияят от трендовете в социалните мрежи.

Въпросът за престъпленията с ножове е проблем, който често се изтъква в Обединеното кралство през последните години и много експерти посочват социалните медии като един от виновниците за трагичните убийства.

„Много от тези инциденти започват с несериозни спорове между млади хора за нещо незначително. След като влязат в социалните медии, те ескалират и експлодират с феноменална скорост и водят до някои от тези трагични инциденти", обясни Патрик Грийн, главен изпълнителен директор на благотворителна организация за борба с престъпленията с ножове.

Според него компаниите в социалните медии наистина се забавиха да се справят с проблема и да направят повече, за да образоват младите хора относно опасностите от престъпленията с ножове.