Ръководителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник поискаха от Владимир Путин да признае независимостта на републиките. Освен това ръководителите на републиките поискаха от руския президент да разгледа възможността за подписване на споразумение за сътрудничество в отбранителния сектор. Ръководителят на Донецката народна република отбеляза, че украинските власти са решили да решат конфликта със сила. Пушилин добави, че жителите на Донбас се чувстват руснаци по дух и основната им цел е интеграция с Русия.

Информацията за подготовката за пълномащабно настъпление беше потвърдена и от Леонид Пасечник, ръководител на ЛНР. "Уважаеми Владимир Владимирович, за да предотвратим масовата смърт на мирното население на републиката, 300 000 от които са руски граждани, Ви моля да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република", заяви той в обръщение, излъчено от телевизионния канал "Россия 24".Според него хуманитарната катастрофа в региона е била избегната само благодарение на руската помощ.

Заради заплахата от нахлуване в Украйна самопровъзгласилите се републики започнаха да евакуират жени, деца и възрастни хора в руски региони. Обявена бе обща мобилизация. Успоредно с обръщението на двамата лидери, руският президент Владимир Путин откри в Кремъл извънредното голямо заседание на Съвета за сигурност на Русия, чиято тема е ситуацията в Донбас. Действията на редица западни държави приближават Русия до практическото изпълнение на призива на депутатите от Държавната дума към руския президент да признае самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, заяви Адалби Шхагошев, член на комисията на Държавната дума по сигурността и противодействието на корупцията.

"Съобщенията за заплахи от терористични атаки в Русия, обявеното от Литва военно учение "Силен грифон 2022", интензивността на обстрела по линията на съприкосновение, многобройните фалшиви информации и зареждането на Украйна с оръжие - всичко това ни приближава към практическото изпълнение на призива, който отправихме към Владимир Путин да признае ДНР и ЛНР", каза той.

Политикът подчерта, че "оставаме ангажирани със споразуменията от Минск", но действията на Запада, според него, "приближават Русия към признаването на републиките за независими". Признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народна република е тясно свързано с глобалните въпроси на сигурността в света, особено в Европа, заяви руският президент Владимир Путин. "Тези въпроси (признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР) са много тясно свързани, това са различни въпроси, но въпреки това те са много тясно свързани с въпросите на глобалната сигурност в света като цяло и на европейския континент в частност, защото използването на Украйна като инструмент за конфронтация с нашата страна, е сериозна, много голяма заплаха за нас", каза Путин на заседанието на Съвета за сигурност.

Той заяви, че именно затова Русия е активизирала работата си с партньорите от Вашингтон и НАТО през последните месеци в края на миналата година, за да "постигне в крайна сметка съгласие по тези мерки за сигурност и да осигури спокойно, безопасно развитие на страната в мирна среда".