Лидерът на групата на Демократическата партия в американския Сенат Чък Шумър се обяви за преждевременно отстраняване от поста му на президента Доналд Тръмп.

"Случилото се вчера в Конгреса във Вашингтон беше метеж срещу Съединените щати, подкладен от президента. Той не бива да бъде държан на тази длъжност нито ден повече", се казва в цитирано от агенция Ройтерс писмено изявление на Шумър, който ще е новият лидер на мнозинството в Сената.

Той настоява вицепрезидентът Пенс и останалите членове на кабинета на Тръмп да задействат процедура съгласно 25-ата поправка в американската конституция, която позволява отстраняване на президента от длъжността му, ако повече от половината от състава на кабинета му решат, че той не е в достатъчно добро физическо или психическо състояние да изпълнява задълженията си.

Шумър заявява още, че ако Пенс и останалите членове на президентския кабинет не се задействат, Конгресът ще трябва да решава за втори импийчмънт на Тръмп. За такава процедура обаче със сигурност няма време до края на мандата на 45-ия президент на 20 януари.

Ройтерс цитира правителствени източници, че оставки са подали Мат Потинджър - заместник на съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън; Райън Тъли, който отговаря за Русия в Съвета по национална сигурност, и специалният пратеник за Северна Ирландия Мик Мълвейни.