Версията на Кремъл за събитията, свързани с нападението срещу хуманитарен конвой в Сирия, при което загинаха 20 цивилни, е напълно фалшива, според анализатори в Русия и Великобритания. Това става ясно от две различни разследвания, проведени от групата руски независими експерти Conflict Intelligence Team (CIT) и от специализираната група за международни разследвания Bellingcat.

Автоколоната на ООН и Червения полумесец, състояща се от 31 камиона хуманитарна помощ за жителите на Алепо, бе унищожена на път към града в нощта на 20 септември. Експерти на CIT са анализирали видеозаписа, направен с дрон и разпространен от Москва в подкрепа на нейните твърдения, че автомобил на сирийски бунтовници, превозващ огромен миномет, е пътувал заедно с обречената хуманитарната колона.

След като са използвали технология за геолокация, проучили са позицията на слънцето и сателитни снимки от местността, анализаторите от CIT стигат до извода, че записът е бил направен пет часа преди атаката и повече от шест километра на изток от мястото, на което се е намирала хуманитарната колона в момента на нападението, пише британският в. "Таймс", цитиран от Mediapool.

До аналогични изводи достига и групата за международни разследвания Bellingcat, която също използва материали от открити източници. Твърденията на руските власти, че няма никакви доказателства, свидетелстващи за въздушния удар, също са фалшиви, посочват представителите на CIT.

Според версията на Москва "няма никакви признаци за това, че автоколоната е поразена от някакви боеприпаси". Експертите обаче посочват, че следи от шрапнели могат да бъдат видени не само на автомобилите, попаднали под ударите, но и по кутиите на всички медикаменти, заснети на мястото на нападението.

"Аз мисля, че вероятно са унищожили всичко, което са смятали за военна цел, а след това са се опитали да го скрият", казва пред "Таймс" Кирил Михайлов, един от авторите на доклада на CIT. Официални представители на Кремъл твърдят, че конвоят е бил унищожен от самите сирийски бунтовници. След това Кремъл стигна още по-далеч, намеквайки, че отговорността за случилото се е на САЩ.

Междувременно сайтът Bellingcat съобщи, че на мястото на атаката на хуманитарната колона край Алепо е намерена част от руска авиобомба. В съобщението, публикувано на 22 септември, се казва, че организацията Bellingcat се е свързала с отряд на сирийската Гражданска отбрана, базиран недалеч от мястото на нападението. По нейна молба сирийските доброволци са извадили и заснели две парчета от отломките.

Анализът и сравнението на получените снимки с предполагаемата осколочно-фугасна авиационна бомба ОФАБ 250-270, публикувана по-рано от CIT, са позволили еднозначно да се идентифицира парчето от боеприпаса. ОФАБ-250-270 е неуправляема бомба съветско, а по-късно руско производство.

Bellingcat отбелязва, че по-рано е било широко документирано използването на този вид бомби както от сирийската, така и от руската авиация в хода на въздушните удари в Сирия. Такива бомби не се използват от авиацията на НАТО и в частност от дроновете Predator. Авторите на разследването подчертават, че вече няма съмнения какъв тип бомба е използвана. Въпросът е дали руски или сирийски самолет я е хвърлил върху хуманитарната колона.

Атаката срещу хуманитарния конвой бе една от причините за провала на примирието, договорено по-рано този месец между САЩ и Русия. След като външните министри на двете страни не успяха да се разберат в четвъртък за реанимирането му, руски и сирийски самолети предприеха ожесточена офанзива срещу района на Алепо, който все още е под контрола на опозицията.

Унищожаването на конвоя, определено от ООН като "атака срещу човечеството", предизвика шок и на Запад, и в арабския свят. Версиите за трагедията обаче се разминават. САЩ и съюзниците им казват, че пряко или косвено отговорността е на Дамаск, но руското министерство на отбраната отхвърля това.

TrafficNews.bg